Ακρορριζεκτομή
Ευχαρίστως να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη επέμβαση
Ευχαρίστως να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη επέμβαση
Κλείστε Ραντεβού στο Ιατρείο μας
Δείτε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε
στο Ιατρέιο μας
Δυστυχώς καθημερινά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και κατ‘ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο, αφαιρούνται «πρόωρα» δόντια. Το έλλειμμα αποκαθίσταται στη συνέχεια είτε με μια προσθετική εργασία π.χ. γεφύρωμα είτε σε άλλες περιπτώσεις από ένα οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο είναι αρκετά δαπανηρό. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ακρορριζεκτομή μπορεί να δώσει παράταση επιβίωσης σε ένα προσβεβλημένο δόντι.
Η ακρορριζεκτομή διενεργείται σε περιπτώσεις όπου από μόνη της η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του προσβεβλημένου δοντιού δεν αρκεί ώστε να παραμερίσει την φλεγμονή του δοντιού και των ιστών πέριξ του άκρου της ρίζας του (ακρορρίζιο).
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ
Το εσωτερικό του δοντιού, ο πολφός αποτελείται από ένα πλέγμα νεύρων, αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων. Η γνωστή σε όλους μας απονεύρωση ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία είναι η πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις φλεγμονής ενός δοντιού. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις όπου έχουν ήδη σχηματιστεί εξεσημασμένες κύστεις στο ακρορρρίζιο, είτε σε περιπτώσεις μεγάλης κάμψης και ιδιαίτερα πολύπλοκης μορφολογίας της ρίζας του δοντιού είναι πιθανόν ακόμη και μια απόλυτα σωστή ενδοδοντική θεραπεία από μόνη της να μην αρκεί για το επιθυμητό αποτέλεσμα και την καλή μακροχρόνια πρόγνωση του δοντιού.
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ Ή ΕΞΑΓΩΓΗ;
Θεμελιώδης αρχή κάθε κλινικού θα πρέπει να είναι η διατήρηση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Διότι, παρά την αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της προσθετικής και της οδοντικής εμφυτευματολογίας, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα δικά σας υγιή δόντια στον οδοντικό φραγμό. Επομένως, μια ακρορριζεκτομή έχει νόημα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις υγιών περιοδοντικών ιστών και απουσία κινητικότητας αυτού. Όλοι αυτοί οι παράμετροι εξετάζονται και συνεκτιμώνται τόσο από τον οδοντίατρό σας όσο και από εμάς πριν από μια πιθανή ακρορριζεκτομή και συζητούνται διεξοδικά τα θετικά/αρνητικά μιας ακρορριζεκτομής ή μιας εξαγωγής.
ΠΟΤΕ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ;
Η ακρορριζεκτομή διενεργείται στις εξής περιπτώσεις:
– Φλεγμονές στο ακρορρίζιο όπου η προηγηθείσα ενδοδοντική θεραπεία δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα
– Εκσεσημασμένες κύστες στο ακρορρίζιο
– Εμμένων πόνο μετά από συμβατική ενδοδοντική θεραπεία.
– Σε περίπλοκη μορφολογία ή μη προσπελάσιμους ριζικούς σωλήνες
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ακρορριζεκτομή εμποδίζει την διείσδυση μικροβίων στους περιακρορριζικούς ιστούς και κατ επέκταση την οξεία η χρόνια φλεγμονή του οστού των γνάθων.
ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ;
Στα κατώτερα 5 χιλιοστά του ακρορριζίου βρίσκονται αναρίθμητα νευρικά κανάλια, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να βρεθούν και να καθαριστούν στα πλαίσια μιας κλασσικής ενδοδοντικής θεραπείας. Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν όλα αυτά τα υποπροϊόντα αποδόμησης νεύρων και τα βακτήρια μαζί με την σχηματισμένη στο ακρορρίζιο κύστη. Ο πιο απλός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι η εκτομή του ακρορριζίου του δοντιού μαζί με φλεγμαίνοντες ιστούς. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, καθώς μπορούν βακτήρια είτε υποπροϊόντα αυτών σε δεύτερο χρόνο να προκαλέσουν επαναμόλυνση.
Για το λόγο αυτό διενεργείται ταυτόχρονα με την ακρορριζεκτομή η λεγόμενη ανάστροφη έμφραξη (retrograde filling) με σκοπό το ερμητικό σφράγισμα των ριζικών σωλήνων.
Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό μια ειδική συσκευή υπερήχων-πιεζοχειρουργικό σύστημα σε συνδυασμό με ειδικό μικροσκόπιο μεγέθυνσης για τον χειρουργό. Έτσι, η επέμβαση εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια και με προσοχή ως προς τα γειτονικά δόντια και ανατομικές δομές (π.χ. νεύρο κάτω γνάθου), αυξάνοντας παράλληλα τα ποσοστά επιτυχίας και μακροχρόνιας διατήρησης του δοντιού στον οδοντικό φραγμό.
ΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΜΙΑ ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ;
Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών λαμβάνει χώρα μια αναγγενητική διαδικασία του οστού στην περιοχή της επέμβασης. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς και με μια ακτινογραφική λήψη. Για τον σκοπό αυτό είναι μια επίσκεψη-επανεξέταση στο ιατρείο μας απαραίτητη.
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ Ή ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;
Η επέμβαση διενεργείται συνήθως με τοπική αναισθησία και διαρκεί κατά κανόνα 10 -45 λεπτά. Σε περιπτώσεις όπου πρεπει να πραγματοποιηθούν πολλαπλές ακρορριζεκτομές στα πλαίσια εκσεσημασμένων κύστεων των γνάθων μπορεί να κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια της επέμβασης με μέθη ή με γενική αναισθησιά.
Όλες αυτές τις παραμέτρους και δυνατότητες θεραπείας τις συζητάμε μαζί σας στα πλαίσια μιας λεπτομερούς προεγχειρητικής συζήτησης.