Εξαγωγές Δοντιών σε Ασθενείς Υψηλού Κινδύνου
Ασθενείς υπό αντιοστεολυτική αγωγή – Διφωσφονικά κ.ά.
Αποφυγή Οστεονέκρωσης των γνάθων
Ασθενείς υπό αντιοστεολυτική αγωγή – Διφωσφονικά κ.ά.
Αποφυγή Οστεονέκρωσης των γνάθων
Κλείστε Ραντεβού στο Ιατρείο μας
Δείτε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε
στο Ιατρέιο μας
Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ο πλέον ειδικός για να αντιμετωπίσει καταστάσεις οι οποίες προκαλούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιοστεολυτική αγωγή (όπως π.χ. διφωσφονικά). Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται σε νόσους που προσβάλλουν τα οστά ή το σκελετικό σύστημα όπως επί οστεοπόρωσης, επί οστικών μεταστατικών καρκίνων είτε επί ενός άλλου τύπου οστικού καρκίνου, το πολλαπλούν μυέλωμα.
Η αγωγή αυτή χορηγείται από τον ειδικό ιατρό (ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο, ογκολόγο) με σκοπό να βοηθήσει επί πόνων στα οστά, να επιβραδύνει τη διαδικασία αποδόμησης των οστών και επομένως να προληφθούν οστικά κατάγματα που συνδέονται με αυτές τις νόσους. Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι τα φάρμακα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο της νόσου του ασθενούς.
Διφωσφονικά
Τα διφωσφονικά, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, έχουν και αυτά κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα οστά των γνάθων, τα οποία πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και χρειάζονται μακροχρόνιες θεραπείες. Εν προκειμένω, πρόκειται για φλεγμονές του οστού και των πέριξ ιστών που μπορούν να οδηγήσουν σε νέκρωση του οστού. Αύτη ονομάζεται Οστεονέκρωση της Γνάθου σχετιζόμενη με Διφωσφονικά ή στη διεθνή ιατρική ορολογία BRONJ (Bisphosphonates Related OsteoNekrosis of the Jaw).
Πρόληψη… το ήμισυ της θεραπείας
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η ρήση του Ιπποκράτη πριν περίπου 2.500 χρόνια : «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».
Έτσι, είναι δυνατόν ο κίνδυνος επιπλοκών να μειωθεί αισθητά μέσα από κατάλληλη συνεργασία του ιατρού που χορηγεί αυτά τα σκευάσματα, του οικογενειακού οδοντιάτρου και του ασθενούς
Ειδικότερα, πριν από την χορήγηση διφωσφονικών θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί ένας ενδελεχής οδοντιατρικός έλεγχος από κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί και συνεκτίμηση από στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό.
Μετά τη χορήγηση διφωσφονικών χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τον οικογενειακό σας οδοντίατρο, τόσο σε ότι αφορά παρεμβάσεις που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα, όσο και στην πολύ καλή κλινική εξέταση και έγκαιρη διάγνωση αρχόμενων καταστάσεων.
Ζητήστε την βοήθεια του ειδικού
Το ιατρείο στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής του Dr. Νισύριου είναι η διεύθυνση που χρειάζεστε σε αυτήν την περίπτωση.
Ο Dr. Νισύριος, εκτός από την πολυετή του εκπαίδευση και εμπειρία ήταν και για 4 χρόνια στην πανεπιστημιακή κλινική του Albert-Ludwigs του Freiburg της Γερμανίας ο υπεύθυνος ιατρός αντιμετώπισης των ογκολογικών και ασθενών υπό διφωσφονική αγωγή.
Οπότε είναι ο κατάλληλος να σας βοηθήσει σε ότι αφορά την πρόληψη, τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση αλλά επίσης και με την επιτυχή και μακροχρόνια θεραπεία προβλημάτων που αφορούν ασθενείς υπό διφωσφονική αγωγή.
Αν πρόκειται να ξεκινήσετε διφωσφονικά ή αν έχετε ήδη ξεκινήσει κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας ώστε να σας ενημερώσουμε ενδελεχώς.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για ασθενείς που στα πλαίσια μιας χημειοθεραπείας πρέπει να τους χορηγηθούν οι επονομαζόμενοι παράγοντες «Αναστολείς Αγγειογένεσης». Τα φάρμακα αυτά μπορούν να έχουν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες στα οστά των γνάθων.
Παρακαλούμε ενημερώστε εμάς ή τον οικογενειακό σας οδοντίατρο αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα Διφωσφονικά και υγεία των γνάθων. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε σχετικά.